Husky Siberian: Dereglarea sistemului autoimunitar
Cainii Husky Siberian par a fi predispusi la o varietate de dereglari ale sistemului autoimunitar, multe dintre aceste dereglari afectand pielea. Efectele cauzeaza rani si caderea/pierderea parului, adesea in zona fetei. Una din afectiunile imunitare afecteaza atat pielea cat si ochii si poate conduce catre probleme grave ale ochilor, cum ar fi glaucomul si cataracta. Tratamentul pentru aceste afectiuni consta in corticosteroizi, pentru a bloca sistemul imunintar.
Bulldog: Probleme respiratorii
Ca toti cainii cu adorabilele fete-turtite, bulldog-ii pot suferi de probleme respiratorii. Narile mici ale bulldog-ului, cerul gurii moale si alungit si traheea ingusta sunt motivele pentru care, de multe ori, sforaie. Insa aceste trasaturi anatomice pot duce catre situatii in care viata cainelui este pusa in primejdie, daca bulldog-ul sufera din cauza caldurii excesive sau este extrem de obosit! De aceea este foarte important sa te asiguri ca pe timp de vara bulldog-ul tau are destula racoare si ca niciodata nu exagerezi cu exercitiile.
Pug: Probleme ale ochilor
Cu fetele lor turtite si ochii bulbucati, cainii din rasa Pug sunt foarte predispusi la afectiuni ale ochilor. Cea mai grava este iesirea ochiului din orbita! Acest lucru oribil se poate intampla, spre exemplu, daca pug-ul tau intra in conflict cu un alt caine. Daca sufera un astfel de accident, pune repede o bucata de material umed pe ochiul afectat si du cainele urgent la veterinar. Medicul poate pune ochiul la loc, insa recapatarea vederii cainelui cu ochiul afectat depinde in totalitate de severitatea ranii.
Dog German: Displazia de sold
Multe rase de caini de talie mare sunt expusi displaziei de sold. Aceasta afectiune se traduce prin deviatia osului circular fata de locasul sau, afectiune care provoaca durere, artrita si probleme la mers. Cand esti in cautarea unui catelus din rasa dog German, intreaba crescatorul canisei daca parintii catelului au fost verificati sa nu aiba displazie de sold. Parintii cu solduri sanatoase au o sansa mai mare sa produca pui cu sold sanatos.
Labrador Retriever: Obezitatea
Orice caine poate deveni supraponderal, insa labradorii sunt pasibili de obezitate in special. La fel ca si la oameni, obezitatea este legata cu probleme de sanatate si la caini. Labradorii au nevioe de exercitii viguroase zilnice. Daca labradorul tau cere constant manance, incearca sa-i dai morcovi cruzi, fasole verde, sau mere, ca un snack. Cum prevenirea e mai usoara decat dieta de slabire, este cel mai bine sa te consulti cu un veterinar pentru stabilirea unei diete potrivita cainelui tau.
Beagle: Epilepsia
Epilepsia, o afectiune a creierului ce provoaca atacuri de apoplexie, pare a fi cel mai des intalnita la cainii din rasa beagle, decat la alte rase de caini. Cainii epileptici au prima criza de obicei de la varsta de 6 luni pana la 3 ani. Desi epilepsia nu poate fi vindecata, crizele dese (mai mult de una la o luna), pot fi tinute sub control cu medicamente speciale.
Shih Tzu: Genunchi luxati (luxatii patelare)
Genunchi instabili (sau luxatiile patelare) sunt afectiuni extrem de des intalnite la rasele de caini din grupa toy, precum este Shih Tzu. Luxatiile patelare se manifesta prin osul genunchiului care ocazional sare din locasul sau, facand cainele sa schioapete, sa cada, sau sa nu mai mearga corect. Osul genunchiului se va aseza singur la loc, insa in cazurile severe este nevoie de operatie pentru a corecta problema si a preveni artrita.
Boxer: Cancer
Cainiii din rasa Boxer au un rsc crescut pentru anumite tipuri de cancer, incluzand limfoma si tumori ale celulelor mast. Limfoma (lymphoma) este un cancer al nodulilor limfatici si tumorile celulelor mast reprezinta un tip de cancer de piele. In ambele cazuri, cancerul este adesea depistat prin aparitia pe corpul cainelui a unei umflaturi neobisnuite sau a unui nodul. Ambele tipuri de cancer pot fi tratate, insa este important sa fie descoperite din fazei ncipiente. Asadar, daca ai un boxer, fii sigur ca il examinezi des sa vezi daca prezinta umflaturi anormale.
Dachshund: Probleme ale spatelui
Din cauza corpului lung, cainii din rasa Dachshund sunt predispusi la accidentari ale spatelui si la probleme ale coloanei vertebrale. Cea mai buna metoda de preveni problemele de acest gen este sa-ti tii cainele la o greutate normale. Excesul de greutate pune presiune pe coloana. De asemenea, incearca sa limitezi urcatul si coboratul scarilor si sariturile de pe mobila, din aceleasi motive de presiune asupra coloanei cainelui.
Doberman Pinscher: Afectiuni ale inimii
Cardiomiopatia dilatata este o boala a inimii grava. Camerele inimii sunt intainse si nu mai pot pompa sangele eficient. Adesea, proprietarii de caini cu cardiomiopatie dilatata nu realizeaza boala cainelui decat atunci cand acesta cedeaza. Din cauza predispozitiei crescute a dobermanilor la aceasta boala, medicii veterinari recomanda controale anuale. Medicamentele pot regla ritmul batailor inimii si pot imbunatati abilitatea inimii de a pompa sange, insa nu exista o vindecare a cardiomiopatiei dilatata.
Cocker Spaniel: Infectii ale urechii
Cainii ce au urechi paroase si lasate, precum cocker-ul spaniel, sunt dispusi infectiilor urechilor frecvent. Cea mai buna metoda de prevenire a infectiilor de acest gen este sa cureti urechile cainelui cel putin o data la doua saptamani si ocazional sa intorci urechile pe spate, sa poata fi aerisite. De asemenea, parul ce creste in interiorul urechilor trebuie taiat, pentru a mentine canalele urechii uscate. Minimalizarea frecventelor in care urechile se infecteaza poate preveni afectiuni mai grave pe parcursul timpului.
Yorkshire Terrier: Hipertensiune portosistemica
Hipertensiunea portosistemica este o defectiune din nastere a vaselor de sange, comuna raselor de talie mica precum yorkshire-ul. Vena portala duce toxinele din intestin catre ficatul ce curata sangele. In cazul hipertensiunii portosistemice, vena trece de ficat, astfel toxinele numai sunt indepartate. Hipertensiunea portosistemica poate cauza probleme ale cresterii, voma, ameteala si atacuri de apoplexie. De cele mai multe ori, afectiunea poate fi corectata prin operatie, cainele reusind astfel sa duca o viata normala, sanatoasa, in continuare.
Comments are closed.