Ogarul de Ibiza

Ogarul de Ibiza
  • Energie
  • Exercitiu
  • Afectiune
  • Dresaj
  • Protectie
User rating

Rase de caini: Ogarul de Ibiza

   Așa cum spune și numele, Ogarul de Ibiza este membru al grupului ogarilor. La origine, au fost crescuți pentru calitățile rasei, pentru demonstrații, dar astăzi sunt folosiți la vânătoare sau ca animale de companie. Pentru cei care sunt mai familiarizați cu chinologia, ogarul mai este cunoscut și sub numele de Podenco Ibicenco sau Ca Eivessenc. Durata de viață a unui exemplar este de 15-17 ani.

Istoric

  Ogarul de Ibiza este cu adevărat un exemplu viu al istoriei. Originile sale pot fi căutate până în jurul anului 4.000 i.e.n., poate chiar și mai departe de acest an. Asociat în marea majoritate a cazurilor cu marii faraoni, a fost pictat pe multe freze și pe cele mai notabile icoane ale lui Anubis, unul dintre cei mai mari faraoni egipteni. Rasa nu s-a schimbat aproape deloc în toată această perioadă de timp, fenicienii au dus rasa în Insulele Baleare, și de atunci ei pot fi întâlniți în Spania și în insulele înconjurătoare.

   Ogarul de Ibiza este un câine de talie medie, drept, bine construit, cu blana scurtă și cu urechile ascuțite, drepte și mereu ridicate. Un câine al acestei rase poate ajunge până la înălțimea de 74 cm și la o greutate de 25 kg, existand și cazuri în care dimensiunile sunt fie depășite, fie infirmate de diferite exemplare. Și aici, masculii vor fi ceva mai înalți și mai puternici decât femelele. Picioarele sunt drepte și înalte, nasul este foarte ascuțit, urechile sunt largi, iar culoarea preferată pentru exemplarele acestei rase care participă la concursuri este cea albă.

   Sunt o rasa deosebit de afectuoasă, dar în momentul în care se strigă la ei sau sunt certați, privirea pe care o au vă va face să regretați că i-ați certat. Este o rasă deosebit de loială stăpânilor, au o mare afinitate pentru copii, și se bucură de absolut orice activitate, încercând să se implice în orice, chiar și atunci când vă cățărați în copaci. Este un câine bun, dar pentru cei care sunt mai retrași ar putea pune unele probleme, deoarece iubește compania umană și pot fi foarte zgomotoși. Le trebuie foarte mult timp să se maturizeze, nu atat fizic, cât și psihic. Dar, pe lângă toate acestea, dacă doriți un ogar care i-a fost însoțitor timpului, atunci aceasta este rasa la care să apelați.

   Ogarul de Ibiza este unul dintre câinii care nu are pretenții foarte mari din punct de vedere al hranei. Dieta lor nu trebuie să fie una specială, acomodându-se repede atât cu mâncarea specială, cât și cu cea de la masa dumneavoastră, astfel că sumele alocate pentru hrană nu trebuie să fie în exces. Câinele are un bun apetit, dar asta nu înseamnă că are tendința de a se îngrășa, astfel că nici la acest capitol nu trebuie să vă faceți probleme.

   Până în acest moment, nu exista nici un caz cunoscut în care Ogarul de Ibiza să sufere cumva de boli ereditare. De asemenea, câinele este cunoscut ca fiind unul, în general, sănătos, nici alte afecțiuni nepunând foarte multe probleme rasei. O veste bună pentru stăpânii lor, care nu vor duce grija unor eventuale afecțiuni sau ale cheltuielilor suplimentare pentru tratamente.

   Acest câine are nevoie de multă mișcare. Două ore ar fi minimum de timp de care are nevoie pentru a-și consuma energia inepuizabilș, și, o data ce au prins gustul jocului, cu greu se vor mai opri din el. Datorită faptului că sar suficient de mult, este bine ca la curte să aveți garduri destul de înalte pentru a-l determina să stea la locul lui, altfel îl veți aduna de pe stradă. Sunt inteligenți, suficient de ascultători, chiar devotați, iar dresajul va trebui să înceapă de devreme, mai ales din punctul de vedere al socializării.

Rasa de caini Ogar de Ibiza

Comments are closed.s2Member®