Bichon Havanez

Bichon Havanez
  • Energie
  • Exercitiu
  • Afectiune
  • Dresaj
  • Protectie
User rating

Rase de caini: Bichon Havanez

   Bichonul Havanez este o rasa de caini care aparține tipului bichon, creat din rasa dispărută Bichon Tenerife. Cainele din rasa Bilchon Havanez este obișnuit cu viața bună și nu este de mirare, deoarece de secole acești câini răsfățați au fost întâlniți la familiile înstărite. Nu este nici o îndoială în ceea ce privește faptul că le lipsește marimea, dar completează în personalitate. În Cuba acest câine este câinele național de unde și numele de havanez. Este un câine foarte activ, iubitor de oameni, inteligent și afectuos. Avantajul pe care îl are havanezul față de alți câini din familia lui este acela că nu miroase și nu mușcă.

Istorie

   Steagul Spaniei a fost pentru prima dată ridicat deasupra Cubei de către Christopher Columbus în noiembrie 1492. În următorii zece ani insula a început colonizarea insulei de către Spania, care a deținut-o pentru următorii patru sute de ani. Începutul secolului XVI dezvăluie faptul că au fost aduși câini de-a lungul acestor curse ale coloniștilor, cel mai probabil “câinele de Tenerife”, strămoș comun pentru întreaga familie Bichon. Acești câini mici au găsit curând drumul spre casele aristocraților spanioli și s-au dezvoltat fără prea multă influență din exterior. Ei au reușit totuși să se adapteze la climatul tropical al insulei. Havanezul din ziua de astăzi este un câine care tolerează căldura datorită blănii sale unice. Odată numit ”câinele de mătase havana”, sau “pudelul de mătase spaniol”, blana la Bichon Havanez este ca o mătasă brută, abundentă, dar extrem de ușoară și moale izolând împotriva căldurii tropicale. În țara lui natală, blănița nu a fost niciodată prinsă, iar părul nu a fost niciodată legat într-un moț deoarece cubanezii credeau că îi protejează ochii de soarele puternic.

În ciuda restricțiilor comerciale, colonia cubaneză s-a dezvoltat și a prosperat. Prin secolul XVIII a fost centrul cultural al Lumii Noi, cu o eleganță care a depășit tot ce au reușit britanicii în coloniile lor. Aristocrația Europei a constatat orașul Havana ca fiind un loc perfect pentru vacanțe, cu operele, teatrele și palatele sale. La întoarcerea lor spre Europa, au adus înapoi câinele mic de Havana, care a fost favorizat la curțile Spaniei, Franței și Angliei. Atât în Spania cât și la curtea lui Ludovic al XVI-lea, au fost tunși în modul pudelilor fiind admirați pentru dimensiunea lor. Pe de altă parte englezii i-au lăsat blana în mod natural, numindu-i cubanezul alb deși au fost frecvent întâlniți și în alte culori. Până la mijlocul secolului al XVIII-lea, ei au fost pur și simplu la modă în Europa. Regina Victoria deținea doua exemplare de Bichon Havanez, Charles Dickens avea unul iubit de cei șapte copii ai săi numit Tim. Au fost prezenți la primele concursurile de câini din Europa unde rasa a început să fie bine stabilită. Între timp în Cuba vremurile s-au schimbat. Aristocrația baronilor de zahar a fost pe cale de dispariție, iar o nouă clasă, burghezia, a fost în curs de dezvoltare. Micul Bichon Havanez, adaptabil ca întotdeauna a devenit un câine extraordinar familiei, jucăuș, câine de pază, câine de turmă pentru păsările de curte. Această poziție a deținut-o acolo pentru ultimii o sută cincizeci de ani. Odată cu apariția revoluției cubaneze, clasa de aristocrați deținători de havanezi a fost prima care a fugit. Puțini câini au reușit să ajungă în S.U.A, iar până la sfârșitul anilor ’70 rasa a fost refăcută. Toți cainii din rasa Bichon Havanez din ziua de azi provin din cei 11 mici imigranți care au fost salvați de aripa “Cortinei de Fier” și revoluțiile din Cuba. Remarcabil, de-a lungul timpului tipul Havanez a rămas practic neschimbat conform picturilor din secolul XVIII. Fiind încă considerați rari popularitatea cainilor Bichon Havanez este în creștere. Pentru a-l păstra acum și pentru viitor este o provocare.

Cainele Bichon Havanez este un câine de talie mică având dimensiunile între 22 cm și 29 cm și poate cântării între 3 la 6 kg. Pot fi întâlniți în mai multe culori, de la negru, alb ciocolatiu și argintiu până la toate combinațiile dintre aceste culori. Ceea ce îi face unici pe acești câini este blana la fel ca mătasea, care poate fi moale sârmoasă sau ondulată oferindu-i protecție împotriva soarelui dur al țării native. Sunt câini foarte jucăuși, iar salturile pe care le realizează rezultă din faptul că au picioarele din față mai scurte decât cele din spate ceea ce face parte din farmecul său. La fel și coada care este răsucită pe spate și foarte stufoasă.

Cainele din rasa Bichon Havanez este un câine perfect pentru interior, are un program zilnic moderat de mișcare, dar se poate adapta la aproape toate mediile. În cazul în care se fac plimbări lungi prin parcuri, păduri trebuie luat în considerare faptul că blana lor este ideală pentru ridicarea frunzelor ceea ce înseamă că trebuie periați. Este un câine devotat și iubitor care face orice pentru a sta în preajma stăpânului. Este o rasă activă și nu îi place să fie lăsat singur și dorește tot timpul să fie în centrul atenției. Ceea ce este frumos la această rasă este faptul că pot fi dresați în casă, dar preferă un antrenament blând. Sunt câini care pot fi dresați în amănunt, dar pot fi folosiți și la supravegherea păsărilor de curte.

Un Bichon Havanez trebuie periat de cel puțin două ori pe săptămână. Blana trebuie periată regulat pentru prevenirea nodurilor și a încâlcirii. În cazul în care este scos în zăpadă se vor prinde bucățile de gheață de pe labe și trebuie clatit cu puțină apă caldă. Când sunt spălați trebuie uscați și periați pentru a nu le rămâne blana înnodată. La uscare trebuie folosită o temperatură medie deoarece temperatura mare le poate deteriora pielea. Părul care crește pe partea de jos a picioarelor dintre ghearele de la labe, trebuie tuns pentru a permite tracțiunea pe podele umede. Unii pot avea blănița murdară sub ochi datorită lacrimilor. Acest lucru poate fi din cauza alimentației, pot fi alergici la un aliment. Excesul de lăcrimare poate fi din cauza părului care intră în ochi. Este indicat ca părul de sub ochi să fie tăiat, nu ras. Havanezul nu este un câine gălăgios, dar va alerta proprietarii săi dacă se apropie străini. Unii au probleme de atașament puternic, fenomen cunoscut sub numele de “câine arici”, fiind urmăritorii membrilor casei peste tot, chiar și în baie.

Rasa Bichon Havanez este o rasă sănătoasă în ansamblu, cu relativ puține probleme grave de sănătate.
Boli întâlnite:

  • Anomalii oculare – 92,9% Normal

   Bolile care se întâlnesc, în primul rând cataracta, dar de asemenea cazuri rare de colobom al nervului optic, atrofia retinei, displazia retiniană și luxația, subluxația lentilei. Diagnostic: havanezul trebuie sa primească până la vârsta de 7 ani, în fiecare an, un control la ochi.

  • Surditate Congenitală – 99,6% Normal

   Surditatea congenitală la câini poate fi achiziționată sau moștenită. Factori externi care pot provoacă această boală sunt: infecții intrauterine, medicamente ototoxice cum ar fi gentamicina, tulburări hepatice sau alte expuneri toxice, înainte sau imediat după naștere. Surditatea moștenită poate fi cauzată de un defect genetic care este autozomal dominantă, recesivă, legături sexuale sau pot implica mai multe gene. În cadrul rasei Bichon Havanez au existat rapoarte de surditate unilaterală și mai puțin frecvent de surditate bilaterală. Diagnostic: verificarea periodică a urechilor și toaletate regulat.

  • Luxuația rotulei – 97,1% Normal

Poate să apară la Bichon Havanez de la vârsta de 1 an. Rotula poate sări de la loc fie într-o poziție medială sau laterală.

  • Cardiace – 99,0% Normal

Poate să apară la Bichon Havanez de la vârsta de 1 an având ca definiție deformarea inimii sau a vaselor mari de sânge.

  • Displazia de șold – 89,3% Normal

Acest lucru este datorat dezvoltării defectuase sau anormale la nivelul șoldului și este o boală genetică care cauzează laxitatea de șold în comun, care la rândul ei, poate duce la diferite grade de artrită numită, de asemenea, boala degeneratică a articulașiilor, artroză, osteoartroză. Poate să fie identificată de la vârsta de 2 ani prin radiografii.
Durata medie de viață a cainelui din rasa Bichon Havanez este cuprinsă între 13 și 15 ani.

Comments are closed.s2Member®