Basset Hound

Basset Hound
  • Energie
  • Exercitiu
  • Afectiune
  • Dresaj
  • Protectie
User rating

    Rasa de caini Basset Hound

   La originea Basset Hound -ului stau câinii de Artois, aduși în Normandia și selectionați, fiind perpetuate exemplarele de talie joasă (bass în franceză înseamnă „coborât, jos, aproape de pământ”). S-a dorit obținerea unui câine de vânătoare robust, rezistent, cu capul permanent plasat la nivelul solului, capabil să descopere și să urmărească foarte bine o urmă, dar care să se poată depărta prea mult de vânător, din cauza picioarelor scurte.

Origine: Franța

Înălțime: 30-38 cm

Greutate: 23-30 kg

Speranța de viață: 10-12 ani

Grupa: Hunter/Scent Hound

Istoric rasă:

   Lucrarea “La Venerie”, un tratat de vânătoare scris de Jacques du Fouilloux în 1561, cuprinde reprezentări grafice ale unor câini asemănători Basset Hound -ului modern, folosiți la vânătoare de nobilii francezi. Câinii de talie mică normanzi au ajuns în debutul secolului al XVI-lea în Anglia, marele William Shakespeare descriind veridic un exemplar în piesa “Visul unei nopți de vară”. Foarte probabil că au avut loc incrucișări cu alte rase de câini de vânătoare englezești, una dintre acestea fiind, cel mai probabil, Bloodhound. Ce a rezultat din încrucișările sucesive și selecțiile atente ale crescătorilor a fost un câine cu corpul solid, având picioarele foarte scurte raportate la masivitatea corpului, cu urechile extrem de ample și cu un simț al mirosului excelent. Basset Hound sunt cotați ca a doua rasă în ceea ce privește calitatea simțului olfactiv, după Bloodhound. În Anglia, Basset Hound a fost folosit intens la vânătoare (în haită sau individual) timp de aproape un secol, când postura de animal de companie a început să prevaleze.

Descriere fizică:

   Basset Hound este un câine cu corpul solid, cu genuliera joasă, având picioarele scurte și osatura puternică (surprinzător de solidă și de grea pentru un animal cu talia lui). Corpul este mult mai lung decat înalt, pieptul este larg și adânc, gâtul este puternic. Capul se impune prin mărime, cu craniul rotund completat de un bot lung și trufa neagră, mare. Ochii, potrivit de mari, sunt adânciți în orbite și pleoapa interioară este flască, atârnând și expunând albul globului ocular și țesutul interior. Basset Hound se remarcă prin expresia privirii, care sugerează tristețea și o permanentă resemnare. Urechile, de dimensiuni mari, sunt prelungi, prinse în linie joasă pe parțile laterale ale craniului, atârnând în falduri libere și rotunjite spre interior. Coada este lungă, de formă generală conică, groasă la bază și purtată ușor curbată, mai mult ridicată. Blana este constituită din două straturi, cel exterior fiind neted, scurt și moale.

Personalitate:

   Sociabil, calm, dispus la joacă, inteligent și curios. Are un puternic simț olfactiv și denotă multă independență în acțiunile sale. Nu se dovedește agresiv cu străinii, dar la orice pericol latră puternic. Este devotat familiei și se înțelege bine cu alți câini și alte animale. Are un comportament permisiv și cooperant cu copiii.

Îngrijire și sensibilitate boli:

   Cainii Basset Hound emană un miros specific, puternic. Nu au nevoie de periaj intens, blana se menține curată. Se poate folosi o manușă cu zimți sau o perie de cauciuc cu dinți scurți. Ghearele trebuie verificate periodic și scurtate, iar pernuțele trebuie controlate împotriva infecțiilor și rănilor. Sunt foarte pofticioși și acumulează rapid în greutate. Cutele pielii de pe cap trebuie curățate și dezinfectate periodic, pentru a preveni apariția infecțiilor. Sunt expuși bolilor aparatului auditiv, infecțiilor oculare și diferitelor iritații ale buzelor. Obezitatea este des întâlnită la acești câini.

Condiții de viață:

   Trebuie supravegheat cu atenție, are tendința ca în teren deschis să plece după miros și va urma cu strășnicie urma, din instinct, depărtându-se de stăpân.Preferă să aibă acces permanent la un spațiu exterior, unde să exploreze și să prindă urma unor mirosuri. Terenul trebuie îngrădit, preferabil fără acces la straturile de flori, pentru că sapă frenetic. Se adaptează bine și la traiul de interior, cu condiția desfașurării unui program de mișcare zilnic, alcătuit din plimbări obișnuite.

Dresaj:

   Basset Hound -ul este apt pentru dresaj, ca orice câine de vânătoare și se dovedește un câine inteligent, cu capacitate bună de învățare. Dar activitatea trebuie condusă de o persoană fermă și perseverentă, pentru că este un câine independent și uneori încăpățânat. Trebuie familiarizat intens cu numele său și cu acele comenzi de chemare și oprire care îi pot stopa acțiunile în care pleacă să adulmece.

Utilitate:

   Câine de companie foarte plăcut, liniștit și echilibrat. Recomandat persoanelor mai în etate, care nu au un ritm de viață foarte activ. Își păstrează calitățile de vânător, putând fi util în câmp pentru a lua urma vânatului rănit.

Comments are closed.s2Member®