Akita Inu

Akita Inu
  • Energie
  • Exercitiu
  • Afectiune
  • Dresaj
  • Protectie
User rating

Rase de caini: Akita Inu

   Câinii Akita Inu sunt nativii insulei Honshu. Numele este împrumutat de la cel al prefecturii Akita, situată în partea de nord-vest, unde s-a stabilit că au apărut primele exemplare, prin secolul al XVII-lea, create în scopul participării la vânătoarea de urși, mistreți și alte animale mari.

Caracteristici

  • Origine: Japonia
  • Înălțime: 61-71 cm
  • Greutat: 34-50 kg
  • Speranța de viață: 10-12 ani

Grupa: Working

Istoric rasa:

Conform tradiției încă menținută în Japonia, Akita Inu descind din legendarii câini de rasa Matagi. Analizele ADN îi plasează printre cele 14 cele mai vechi rase de câini domesticiți, deținători ai “genei ancestrale” a lupilor străvechi. De-a lungul timpului rasa a avut mai multe întrebuințări în țara natală, fiind, pe lângă asistent la vânătorile de cerbi și urși, câine de pază al reședințelor nobiliare, câine de luptă, animal de tracțiune pentru sanie și în serviciul forțelor de ordine/armatei. Akita Inu se bucură de o imensă popularitate în Japonia, unde sunt considerați simbol național. Rasa este inclusă în lista celor șapte monumente ale naturii. Japonezii îi consideră cei mai loiali companioni și protectori ai casei. Akita Inu simbolizează prosperitatea și sănătatea. Există chiar și acum tradiția ca, la nașterea unui copil, părinții să primească în dar mici statuete reprezentând un câine Akita Inu, în semn de sănătate, fericire și viață îndelungată. De asemenea, cei aflați pe patul de suferință primesc același dar de la prieteni și cunoscuți. Rasa a fost adusă în Statele Unite în anul 1937 de o oarecare Helen Keller, dar cele mai multe exemplare au pătruns în SUA după Cel De-al Doilea Razboi Mondial, când numeroși soldați americani cantonați în Japonia s-au întors acasă ducând acești câini cu ei.

Este cea mai mare dintre rasele japoneze de tip Spitz. Este un câine puternic, cu osatură solidă, bine proporționat și semeț. Musculatura este bine reliefată, capul este lat și masiv, cu o scobitură în mijlocul frunții și cu botul scurt, cu maxilare puternice, pătrate. Silueta corporală este mai mult înaltă decat lungă, pieptul este lat și adânc și spatele solid. Urechile, mici și verticale, rotunjite la varf, sunt purtate către în față, în linie cu gâtul. Ochii sunt triunghiulari, destul de mici și de culoare închisă. Coada este purtată pe sus și atârnată de-a lungul spatelui, sau in lateral, în buclă. Akita Inu are labele membranate, cu ajutorul cărora înoată foarte bine. Blana este dublă, cu stratul superior aspru, impermeabil, iar cel inferior moale, gros și dens.

Akita Inu sunt foarte potriviți ca și câini de pază. Este recomandabil să fie supravegheați atunci când se află în apropierea copiilor mici, pentru că nu suportă să fie tachinați prea mult. Are reacții temperamentale rapide, poate evolua rapid de la o stare placidă la una amenințătoare, mai ales în prezența instrușilor, sau altor animale cu care nu au fost socializați. Sunt capabili de ferocitate, nu trebuie scăpat din vedere faptul că, nativ, acești câini nu ezitau să se angajeze în luptă cu un urs rănit. Nu obișnuiesc să latre prea des, unul din numele date în insula Honshu era „vânătorul tăcut”. Se angrenează în jocuri alături de membrii familiei dar poate deveni plictisit și stricător atunci când este lăsat singur pentru perioade lungi de timp.

Deseori acest câine obișnuieste să își facă singur toaleta, precum pisicile. Cea mai întâlnită cauză a mortalității la acești câini este cancerul. În timpul vieții această rasă este predispusă la boli precum displazia de șold, probleme cu ochii, lupus sau hipotiroidism. Fiind un câine de talie medie-mare, cu piept adânc, este supus riscului dilatației și torsiunii gastrice.

Este un câine rezistent la intemperii, se simte bine în aer liber. Preferă să trăiască într-o curte mare, bine imprejmuita, are nevoie de mișcare, exerciții, plimbări, alergări, înot.

Are o personalitate distinctă, puternică, de lider. Necesită dresaj ferm și insistent, cu accent pe supunere și respectarea comenzilor. Este inteligent și va ceda în fața autorității, cooperând bine la exerciții și comenzi. Dresajul trebuie condus de o persoană cu experientă, sigură și decisă, iar exercițiile trebuie să fie variate, pentru a nu se plictisi. Ferocitatea nu reprezintă o caracteristică ce poate fi eliminată din felul de a fi al acestui câine, dar prin dresaj poate fi ținută sub control.

Este un caine de protectie si paza foarte bun, alert, vigilent, curajos. Are instincte bune ca vanator, mai ales la mistret si vanat mare. Poate fi dresat pentru tractarea saniei, ca o activitate recreativa.

Leave A Response

You must be logged in to post a comment.



s2Member®