FNPA: Cazul Iuliei Capatana

FNPA: Cazul Iuliei Capatana

   Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor a emis un comunicat de presa prin care condamna abuzurile autoritatilor asupra protectorilor de animale. Cazul Iuliei Capatana. www.fnpa.ro

Abuzurile autoritatilor asupra protectorilor de animale

   Institutiile avand menirea de a apara oamenii de agresorii lor sau institutiile avand rolul de a se ingriji de bunastarea animalelor, fac in multe cazuri echipa exact cu infractorii si actioneaza impotriva victimelor.

   Este cazul din Baneasa, jud Giurgiu, de altfel mediatizat imediat dupa incidentul violent din noaptea 10-11 iulie, cand adapostul celor 200 caini detinuti de catre dna Iulia Capatana a fost devastat cu pietre si rangi de un grup de cetateni de etnie roma. Lupta de ulita nu s-a oprit aici ci au fost de asemenea atacate si alte persoane venite in vizita la dna Capatana, precum si bunurile acestora inclusiv 3 autoturisme, din care unul devastat complet.

   Actiunile logice ar fi trebuit sa fie, binenteles, constatarea faptelor, pagubelor, sanctionarea faptasilor – de altfel cunoscuti tuturor pentru ca intreaga actiune a avut loc in vazul inclusiv al politisitilor (care s-au deplasat intr-un final, dupa cea de-a doua solicitare disperata a victimelor). Insa reactiile au luat o turnura incredibila pentru o societate normala.

   La numai cateva ore dupa eveniment, dl Ion Viorel Rotaru, primarul comunei Baneasa, redacteaza o solicitare catre prefectura Giurgiu prin care reclama necesitatea instituirii de urgenta a unei comisii “pentru analiza incidentelor”. Imediat prefectura inainteaza catre dna Capatana o adresa prin care (aflam ca la presiunile primarului) o someaza ca in termen de 3 zile sa prezinte documente: contract de preluare deseuri, contract de incinerare cadavre, carnete de sanatate ale animalelor, facturi din care sa rezulte achizitionarea de hrana pentru caini. Tot intr-un timp record se stabileste institutirea comisiei si membrii sai: reprezentanti ai Prefecturii, Directiei de Sanatate Publica, Directia Sanitara Veterinara, Garda de Mediu, Inspectoratul judetean Giurgiu, Inspectoratul de jandarmi.

   Totul se petrece de parca cercetarile se faceau asupra victimei, dna Iulia Capatana, vinovata probabil de infractiunile devastatorilor.

   Comisia face o descindere la locatia devastata si o trateaza pe victima ca pe o infractoare, ii da ultimaturi sa mute cainii, sa aduca documente, sa plateasca amenzile ce vor urma sa vina. Ostilitatile sunt conduse cu mult sarg de catre reprezentantul prefecturii Giurgiu, Dorin Cornoiu, care, confundand vitele cu cainii ii striga dei Capatana ca pune comuna in pericol din cauza “antraxului pe care il pot face cainii si transmite la oameni”. Apoi comisia o confunda pe dna Capatana cu un serviciu de gestionare caini ai primariei fapt pentru care incep sa ii citeasca din OUG155 si ii cer evidente.

   In data de 3 august Comisia se deplaseaza din nou si pentru ca data trecuta nu au reusit s-o intimideze, de data asta echipa devine mai larga, vine primarul, viceprimarul si inca vreo alte 2-3 autoritati locale si statale. Cu permisiunea victimei devenita “infractoare”, intra in curte, cu exceptia primarului pe care dna Capatana refuza sa-l primeasca, si incep sa verifice care incotro, in lazi, in colturi, in urechile cainilor, in patul ingrijitorului, fiecare unde avea competente. Apoi decid ca dna Capatana trebuie sa primeasca amenzi pentru ca are doua cadavre in lada frigorifica, pentru ca au gasit cateva bubite la niste caini si pentru ca mirosea a ulei prajit in bucatarie.

   Apoi dna Capatana este escortata la primarie unde incearca s-o mutileze psihic si mai adauga un ultimatum: in 7 zile sa mute toti cainii, de parca ar fi avut in detinere 2 canari si nu 200 caini.

   De mentionat ca inca de la inceputul anului 2010 a solicitat primarului com. Baneasa ajutor in identificarea unui teren unde ar putea sa mute cainii. Daca intr-un an jumatate primarul nu a gasit (sau nu a fost interesat) atunci cum ar putea sa gaseasca si s-o si faca un simplu cetatean in numai 7 zile?!

   Infractorii care au actionat in 11 iulie sunt dati uitarii, oricum mai au dosare, iar politia se pare ca nu se atinge de ei, sunt prea puternici, asa galagiosi si cu ranga in mana. Asa ca tot oful autoritatilor s-a mutat asupra victimei acestora, dna Capatana, cea cu gardurile rupte, cu masina distrusa si cu animalele lovite, adica aceeasi dna Capatana care a facut un serviciu comunitatii, extragand din strada 200 caini si adapostandu-i, sterilizand gratuit alti 200 din curtile locuitorilor din com. Baneasa, prevenind astfel umplerea strazilor cu pui abandonati din proprietate privata si colectand pui si caini de pe strazile comunei pentru care sa se straduiasca apoi sa gaseasca familii adoptive.

   In oglinda, nenumaratele sesizari facute de organizatiile de protectie a animalelor catre directiile sanitare veterinare, politie, primarii, referitoare la cruzimile extrem de vizibile si dovedite, din lagarele de exterminare ale primariilor, poarta acelasi raspuns clasic: “in urma verificarilor s-a constatat ca se respecta prevederile actelor normative in vigoare”.

   In oglinda, infractiunile savarsite de personalul unitatilor care gestioneaza caini, lipsa cu desavarsire a hranei, apei, asistentei medicare, uciderea, sunt “constatate” ca neexistand.

   In oglinda, primarul care “vegheaza” la respectarea legislatiei fiind oripilat de faptul ca in curtea impricinatei erau doi saci cu gunoi, chiar zilele trecute, decide ca gunoiul strans de cetatenii comunei pe timpul a o saptamana si colectat de masina primariei, sa fie devarsat la marginea satului ca san u mai mearga masina pana la groapa de gunoi.

   FNPA s-a implicat de la inceput cazul dei Iulia Capatana si va face in continuare toate demersurile legale impotriva persoanelor care, in numele functiilor publice detinute, au avut un comportament abuziv, producand prejudicii de toate spetele dei Capatana, si atragem totodata atentia ca abuzul in serviciu este de natura infractionala.

   Multumim acelor institutii care intelegand intentiile si vazand demersurile abuzive ale celorlalti, au avut o atitudine in consecinta.

Carmen ARSENE 

Vicepresedinte

Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor (FNPA)

Comments are closed.s2Member®