Top 12 probleme de comportament la caini

Top 12 probleme de comportament la caini

De ce e neascultator cainele meu?

   Cainilor le plac regulile. Si cainii iubesc sa faca pe placul stapanilor. Insa cateoadata, cainele tau poate avea un comportament care sa nu respecte nici o regula, cu atat mai putin sa-ti fie pe plac. In cele mai multe cazuri, motivul este confuzia cainilor cu privire la diverse reguli si ce te face fericit. Iata mai jos o lista cu 12 dintre cele mai intalnite probleme comportamentale ale cainilor si trucuri despre cum sa le combati:

Sapatul

   Sapatul este un comportament natural pentru caini, deci un obicei de care se dezvata greu. Insa daca nu e controlat, acest obicei poate sa-ti distruga gradina. Trbuie sa-ti surprinzi cainele “in fapt”, exact atunci cand sapa, ca sa il poti descuraja. Un “nu” ferm si o redirectionare a atentiei cainelui ar terbui sa fie suficiente. Sa-l certi dupa ce a sapat o groapa nu ajuta la nimic. Sfat: ofera-i cainelui o groapa de nisip unde sa sape. Apoi ingroapa cateva dintre jucariile lui preferate acolo si priveste-l cum se bucura atunci cand le “descopera”.

Rosul

   Cainii, in special catelandrii, exploreaza lumea inconjuratoare cu ajutorul gurii. Si le place sa roada chestii pentru ca ii calmeaza. Insa rosul obiectelor la intamplare poate fi destructiv si poate constitui un risc serios pentru sanatatea cainelui tau. O soseta, spre exemplu, poate cauza obstructie intestinala, daca este inghitita. [citeste aici ce sa faci in cazul unui inec al cainelui] Descurajeaza acest comportament inca de cand e pui. Pentru a-ti invata cainele ce e bine sa roada si ce nu, ofera-i jucarii speciale de ros, pentru caini si redirectioneaza-l catre ele ori de cate ori roade altceva.

Cersitul

   Unii oameni considera ca e dragut sa vada un caine ca se ridica si se agita pentru o bucatica de mancare din farfuria ta. Altii nu. Primul pas pentru a corecta comportamentul “de cersetor” al cainelui este sa nu-i oferi acestuia nimic de la masa, niciodata. Daca aplici acest tratament continuu, nu va mai avea nici un motiv sa cerseasca. O alta solutie este sa scoti cainele din camera in care mananci, sau sa-l trimiti in cusca lui. Daca vrei sa ramana, invata-l sa stea culcat, in locul lui special, si sa astepte sa termini de mancat.

Nu vine atunci cand il chemi

   Sa nu vina la tine atunci cand iti chemi cainele este mai mult decat suparator. Este periculos. Sa-l inveti sa vina atunci cand este chemat ar putea sa-i salveze chiar viata, daca se duce pe unde nu ar trebui. Intodeauna incurajeaza si recompenseaza-l ori de cate ori vine la tine, chemat sau nechemat. In acest fel, cainele invata ca sa vina la tine e bine. Daca iti misti pozitia atunci cand il chemi ajuta si mai mult. Daca nu vine, nu-l alerga. Cainele va castiga. Repeta comanda pe un ton prietenos in timp ce te indepartezi. Daca nici asa nu vine, comanda-i sa stea sau in pozitia “culcat”, apoi du-te calm la el. Daca si aceasta metoda da gres, sa fugi efectiv de cainele tau poate sa-l impulsioneze sa vina imediat catre tine. Spune-i comenzi de genul “vino”, sau “aici”, atunci cand il chemi la tine; sa-l strigi doar pe nume este confuz pentru caine, care poate nu intelege ce vrei.

Trage de lesa

   Tragerea continua de lesa a cainelui tau poate strica placerea unei plimbari pentru amandoi. Ajuta-ti cainele sa invete sa mearga linistit pe langa tine. Primul pas este sa nu-l lasi niciodata sa traga de lesa. Daca nu esti strict cu aceasta regula, cainele va gandi ca, uneori, sa traga de lesa e exact ce trebuie sa faca. O abordare corecta este sa tii lesa scurta, insa neincordata intre voi. Apoi opreste-te din mers ori de cate ori simti ca trage de lesa. Se va opri si cainele sa vada de ce nu te mai misti. Cand vine la tine, recompenseaza-l si lauda-l, apoi continuati sa mergeti. Unii caini ar putea beneficia mai mult de o zgarda cu opritor, pentru ca zgarzile de acest gen intorc capul cainelui catre tine, astfel oprind imediat trasul de zgarda intr-un mod gentil si constant. Probabil iti va lua cateva zile de plimbari cu opriri dese, insa cainele tau va invata pana la urma ca trasul de lesa nu-l duce nicaieri.

Anxietatea de separare

   Cainii se simt cel mai in siguranta atunci cand in preajma lor sunt stapanii, sau alti caini cunoscuti. Si unii caini devin nelinistiti atunci cand stapanul lor pleaca. Este important sa inveti cainele ca, desi acum pleci, te vei intoarce de fiecare data. La inceput, lasa-l singur pentru nu mai mult de 5 sau 10 minute. Apoi creste gradual perioada de timp in care il lasi singur. Sa-i lasi si o jucarie de ros la indemana, radio-ul sau televizorul aprins, il va ajuta sa stea calm. Si cum isi va da seama ca e doar o chestiune de timp de cand pleci pana te intorci,  cainele nu se va mai simti abandonat. Sa obisnuiesti cainele cu cusca, astfel incat sa stie ca are un refugiu sigur, este una dintre cele mai usoare metode de a preveni anxietatea de separare. Insa este dificil sa dresezi “la cusca” un caine adult ce sufera de anxietate, pentru ca acest comportament este bine intiparit. Vorbeste cu veterinarul tau despre modificarile de comportament, sau medicamentatie, daca problema persista. [citeste aici articolul complet despre anxietatea de separare la caini]



 Plange dupa atentie

   Unii caini plang si schelalaie atunci cand vor atentie. Daca il mangai, faci contact vizual, sau orice altceva in loc sa-l ignori, il vei invata ca smiorcaitul functioneaza. In schimb, sa te intorci cu spatele la el cand plange, sa-ti incrucisezi bratele si sa te uiti in alta parte, sau sa pleci din camera, sunt gesturi care ii vor spune cainelui ca are nevoie de o strategie noua, mai silentioasa. Pe de alta parte, il poti ajuta sa isi schimbe comportamentul in bine oferindu-i multa atentie atunci cand nu o cerseste.

Latratul la usa

   Cand cainele tau latra atunci cand cineva este la usa, poate insemna ori o alarma, ori o salutare. Oricare ar fi cazul, latratul poate fi suparator. Pentru a reduce latratul, invata-ti cainele o noua rutina. Alege un loc putin mai departe de usa, insa un loc de unde cainele sa poata vedea usa. Apoi invata-l sa stea, sau “culcat”, atunci cand ii spui “La locul tau”. Folosirea unei comenzi de acest fel inainte de a deschide usa va ajuta cainele sa stea calm si totodata sa aiba ceva de facut – stie ca are o misiune: sa stea -, in timp ce asteapta sa vada cine e la usa. Pentru un si mai bun rezultat, ajuta ca in timpul antrenamentelor, un cunoscut sa vina la usa cu recompense pentru caine, insa usa trebuie deschisa numai cand cainele a tacut. Daca faci asta de multe ori, cainele va invata sa fie tacut pentru a-si primi recompensa.

Saritul

   Este natural pentru caini sa intampine oamenii sarind in sus. Dar daca il lasi sa faca asta, te poate zgaria, murdari, plus ca te acapareaza cu totul. Mai ales daca ai mai multi caini, primul caine care sare pe tine ii va inhiba pe ceilalti. Solutia este sa nu-i acorzi atentie cainelui pana cand nu are labele din fata pe pamant. Apoi il poti saluta si interactiona cu el. O alta abordare este sa-i comanzi sa stea. Apoi sa astepti pana o face, inainte sa-l mangai. Ajuta, de asemenea, sa pastrezi intampinarea la o nota joasa, linistita, ceea ce va determina cainele sa invete sa-si controleze entuziasmul.

Muscatul

   Orice caine poate musca daca se simte amenintat sau tensionat. Dar obisnuind cainele cu o viata sociala inca de mic, il invata sa se simta confortabil in jurul oamenilor. Expune-l graduat la o varietate de situatii, astfel incat cainele sa invete sa se simta in siguranta. Petrecerea timpului distrandu-va impreuna, constant, va invata cainele sa aiba incredere in oameni. Este totusi nevoie sa urmaresti semnele cand cainele se poate simti neconfortabil si atunci sa intervii cum poti pentru a-i reduce nivelul de anxietate. Multe incidente de muscaturi implica copii, sau muscaturi de picior, asadar fii extrem de atent la astfel de situatii.

Agresivitatea

   Sunt motive multiple pentru agresiunea unul caine, plecand de la dominare, posesivitate, pana la frica. Insa aproape de fiecare data, agresivitatea este asociata cu tipuri de anxietate. Cea mai buna metoda de a combate agresivitatea este de a lucra cu un dresor profesionist, sa poti afla cum sa-ti inveti cainele sa depinda de tine pentru orice ar vrea. Asta nu inseamna sa transformi cainele intr-unul umil, insa acesta trebuie sa primeasca toate sugestiile de comportament de la tine. Niciodata sa nu lasi un caine agresiv singur cu copiii sau adulti pe care cainele nu ii cunoaste. Fii mereu pregatit sa-i pui botnita in locurile publice, daca este nevoie.

Latratul permanent

   Unii caini sunt “latratori compulsivi”. Latra repetat la lucruri pe care alti caini nici nu le baga in seama. Alti caini latra cand devin frustrati de ceva. Nu trebuie sa tipi la cainele tau atunci cand latra, pentru ca asta ar putea sa-i incurajeze latratul. Dresajul de obedienta poate ajuta la corectarea latratului de frustrare. Daca un caine invata sa stea inainte de a face ceva distractiv, cum ar fi plimbarile, invata in acelasi timp sa-si controleze impulsurile. Schimbarea locului in care e tinut cainele poate ajuta la reducerea latratului compulsiv. Dar in ambele cazuri de latrat, va trebui sa ceri sfaturile unui medic veterinar sau ale unui dresor profesionist.

Sursa foto: webmd.com

Comments are closed.



s2Member®