Ciobanesc alb Elvetian

Ciobanesc alb Elvetian

Rase de caini: Ciobanesc Alb Elvetian

Istorie

    Deoarece standardul original al Câinelui Ciobănesc German stipula în 1933 că o blana albă constituie o greșeala descalificantă, câinii ciobănești germani albi au dispărut aproape complet de pe continentul European. Doar mulțumită faptului că au continuat să fie crescuți în mod independent în America și Canada, cainii din rasa Ciobanesc Alb Elvetian au supraviețuit și s-au dezvoltat treptat ca o rasă distinctă.

   Primii câini din rasa Ciobanesc Alb Elvetian au redevenit importanți în Elvetia la începutul anilor 1970. Înainte ca acești câini ciobănești germani cu blana albă sa fie eliminați și din standardele de rasă din America, masculul Lobo, născut în America pe 5 martie 1966 a fost înregistrat în Swiss Stud Book (SHSB). Descendenții acestui ultim mascul ce a fost înregistrat în SHSB, împreună cu alți ciobănești albi importați din America sau Canada, s-au înmulțit treptat. În acest moment sunt câteva sute de ciobănești albi de rasă pură de mai multe generații răspandiți în toată Europa.

   În ultimele trei decenii, anatomia și caracterul ciobănescului alb s-au distanțat distinctiv de cele ale strămoșului lui german. Pentru acest motiv, a fost recunoscut în Elveția din 1991ca o nouă rasă sub denumirea de Ciobănescul Alb. (Olanda, Danemarca și Cehia au urmat exemplul și înregistrează acum ciobănescul alb ca rasă naționala recunoscută).

Hrana uscată este, bineînțeles, recomandată. “Cainele Ciobanesc Alb Elvetian nu este foarte mâncăcios. El mănâncă atât cât are nevoie și lasă restul, chiar dacă e plin castronul. Trebuie sa mănânce de doua ori pe zi, o treime dimineața și restul seara, ca să se evite torsiunea de stomac, explica Joannes Kraakman. E un câine care vrea cu orice preț să-i facă pe plac stăpânului, motiv pentru care poate fi dresat foarte ușor.

Cainii din rasa Ciobanesc Alb Elvetian trăiesc în mod normal până la 12 – 15 ani.

Lupii Albi (ciobanesc alb elvețian, ciobănesc americano-canadian, ciobănesc german alb) sunt prietenoși, atenți și loiali. Lupul alb este calm, echilibrat, sociabil și este un companion perfect pentru copii, pisici, cai, etc. Are un temperament mai calm decât cel al unui ciobănesc german. Fiind foarte inteligent, este foarte ușor de dresat, învățând repede. Ciobănescul alb elvețian poate trăi bine într-un apartament dacă beneficiază de suficiente exerciții. Ciobănescul Alb este înzestrat de natură cu o sănătate de fier. Chiar dacă este alb, nu se murdărește prea ușor și pare că se curață singur.

Proporții importante la masculi sunt 60-66 cm, circa 30-40 kg iar la femele 55-61 cm, circa 25-35 kg. Câinii care sunt puțin sub sau peste standarde nu trebuie sa fie descalificați. Forma corpului este rectangulară cu lungime moderată. Lungimea copului față de înălțimea la greabăn se află în raport de 12:10.

Comments are closed.s2Member®