Boxer

Boxer
  • Energie
  • Exercitiu
  • Afectiune
  • Dresaj
  • Protectie
User rating

Rase de caini: Boxer

   Cainii Boxer fac parte din marea familie a câinilor molossoizi (de tip Mastiff). Originile rasei Boxer se găsesc în Germania unde, la finalul secolului al XIX-lea din câini puternici, musculari, denumiți Bullenbeisser, au fost dezvoltați Boxer -ii actuali. Bullenbeisser, rasă disparută în prezent, a fost folosită la vânătoare, pentru încolțirea și doborârea vânatului mare, potențial periculos, cum ar fi urșii, mistreții, zimbrii și cerbii.

Origine: Germania

Inaltime: 53-63 cm

Greutate: 23-45 kg

Speranța de viață: 10-16 ani

Grupa: Working

Istoric rasă:

   În teorie, varietatea mai mică de Bullenbeisser, denumiți “de Brabant” au fost încrucișați cu exemplare de Bulldog Englez pentru a se ajunge la un tipar asemănător cainilor Boxer de astăzi. În anul 1894, trei iubitori de câini din München (Friedrich Robert, Elard Konig si Rueben Hopner) au decis să se ocupe de această rasă pentru a o putea înscrie în competițiile canine. Prima participare la un dog-show s-a consemnat în anul 1895 la München, iar un an mai târziu ia ființă Deutscher Boxer Club.În timpul Primului Război Mondial au fost folosiți în armata germană, primind diferite misiuni: câini curieri, câini pentru transport muniție, pentru atac și pază.

Boxer -ul este un câine de talie medie spre mare, cu musculatura corpului foarte bine reliefată și cu alura atletică. Capul este mare, lat, de formă aproximativ pătrată. Botul este destul de scurt, cu mandibula proeminentă. Nasul este înfundat, buza superioară este groasă, lăsată la colțuri. Culori: maro-roșcat până la galben, tărcat (brindle) pe fond galben sau brun, cu masca neagră (sau, mai rar, albă) și pete albe pe piept, cap și picioare. Culoarea alb nu se acceptă pe o suprafață mai mare de 1/3 din corp.

Cainele Boxer este inteligent și receptiv, are o fire veselă și jucăușă. În prima parte a vieții are un nivel de activitate destul de ridicat, apoi devine mai sedentar. Se împacă bine cu copiii, masculii pot fi dominanți și agresivi în prezența altor câini masculi. Foarte atașați de stăpâni, preferă o relație mai profundă cu un anumit membru din familie.

Boxer -ii sunt recunoscuți ca niște animale curate și fără cerințe deosebite de îngrijire. Nu se pot lăuda cu o stare de sănătate prea bună. Incidența cazurilor de cancer este foarte ridicată, din păcate. Nu suportă expunerea directă la soare puternic. Alte boli semnalate în cadrul rasei: bolile cardiovasculare, complicațiile intestinale, afecțiunile oftalmologice, diferitele alergii, displazia de sold, dilatația volvulului gastric.

Sunt câini de exterior, buni paznici ai proprietății, dar trebuie feriți de excesele de temperatură atât în sezonul cald, cât și în cel rece. Se simt bine în spații deschise, dacă au în responsabilitate un anumit perimetru. Au nevoie de mișcare și alergări, au tendința de a deveni ușor supraponderali.

Boxer -ii sunt câini inteligenți, atenți, cu o bună concentrare și disciplinați. Cu un dresaj ferm și consecvent început la vârste fragede pot ajunge la rezultate foarte bune. Sunt calmi si echilibrați, trăsături foarte utile în dresaj. Au nevoie de socializare precoce.

Cainii din rasa Boxer sunt câini de pază foarte buni, vigilenți, inteligenți și alerți. Se comportă foarte bine în rol de animal de companie, pot fi parteneri buni pentru persoanele sportive. Sunt grijulii si protectivi cu copiii.

Comments are closed.s2Member®