Beagle

Beagle
  • Energie
  • Exercitiu
  • Afectiune
  • Protectie
  • Dresaj
User rating

    Rasa de caini Beagle

   Beagle este o rasa de caini cu corp masiv, robust, craniu lat, urechi mari, ochi cu expresie rugătoare, blană de lungime medie, picioare puternice, asemănător cu English Foxhound.

Rasa este de origine din Anglia, exemplarele au 25–38 cm înălțime, greutate de 9–14 kg și trăiesc 12–15 ani

Istoric rasă

   Sunt mai multe teorii referitoare la apariția rasei Beagle. Una dintre ele precizează că preocuparea pentru dezvoltarea acestei rase s-a manifestat pentru prima dată în Anglia, în secolul al XVI-lea. Regina Elisabeta I (1533-1603) a îndrăgit foarte mult o varietate de talie mică a acestei rase, așa numiții “Pocket Beagle”, din care creștea o întreagă haită. Și astăzi, varietatea mai mică a rasei (exemplarele până în 25 de centrimetri înălțime la greabăn) poartă numele reginei. De-a lungul secolului al XVII-lea rasa a suferit modificări prin încrucișarea cu exemplare de Terrier Englezesc.

   O altă teorie susține că primul Beagle a apărut în Grecia Antică, în jurul secolului al V-lea Î.H. Primele atestări apar în scrierile lui Xenophon care menționa folosirea unui câine la vânătoarea de animale mici, adulmecându-le. Istoria lor continuă odată cu apariția romanilor, care au prețuit acești câini și care i-au răspândit pe teritoriul întregii Europe, în special în zonele care astăzi aparțin de Imperiul Britanic. În Anglia, William Cuceritorul ar fi adus primul câine din rasa de caini Beagle, pe numele său Talbot, prin secolul XI. Primele informații precise despre această rasă apar în secolul al XVI-lea.

Beagle este o rasa de caini de talie medie, bine proporționat și cu o linie corporală cursivă, elegantă. A moștenit un trunchi compact și musculos de la câinii Terrier. Are blana cu părul scurt, des și aspru. Culori: ca ale Copoiului, bicolor (alb și roșu în diferite nuanțe; gri-albăstrui cu pete negre) sau tricolor (bază albă, capul și spatele maroniu-roșcat și o șa neagră). Coada este puternică, potrivit de lungă, ținută arcuit în sus, ca o sabie.

Beagle -ul este prietenos, jucăuș și sociabil, acceptă ușor străinii și se împacă bine cu copiii. Trăsăturile plăcute de caracter au inspirat personajul de desene animate Snoopie din serialul “Peanuts”, declarat cel mai popular personaj canin.

Nu are mari pretenții, dar trebuie hrănit cu produse de înaltă calitate. Se pretează atât la hrana uscată, cât și la hrană umedă și semi-umedă (din conservă). Năpârlește pe toată durata anului, destul de consistent, cu accent la schimbarea sezoanelor. Sunt câini robuști, rezistenți, fără probleme deosebite de sănătate. Cataracta, o boală considerată ereditară la această rasă. Manifestă uneori afecțiuni ale coloanei, pe care o pun deseori la încercare, fiind atletici și plini de energie.

Cainele din rasa Beagle are nevoie de multă mișcare și exerciții, este vioi, energic, alert. Poate fi crescut într-un apartament, dar cu condiția unui program bogat și variat de mișcare oferit zilnic. Latră mult, ideal este să fie crescut într-o casă cu o curte largă, împrejmuită. Se lasă dus de instincte și pleacă după miros, trebuie supravegheat îndeaproape.

Sunt câini independenți și destul de încăpățânați. Sunt inteligenți, dar se concentrează destul de greu pe durata exercițiilor. Necesită un dresaj ferm si intensiv. Dresajul de obediență și stoparea tendinței de a lătra sunt prioritare.

Sunt animale de companie revigorante și vesele. Fac o figură frumoasă în familiile cu copii de vârste mici. Nu sunt recomandați persoanelor mai sedentare sau cu un program aglomerat. Prezintă instincte de vânătoare bine conservate, cu dresajul potrivit pot fi folosiți și la această activitate.

Comments are closed.s2Member®