Top 10 caini inteligenti. Cele mai inteligente rase de caini.
Ai putea crede ca Beagle -ul tau este cel mai destept caine din cartier, insa are “onoarea discutabila” de a fi printre cele mai slabe rase in ceea ce priveste dresajul. Dobermanul fioros al vecinului? Un elev de nota 10.
Inteligenta la caini, la fel ca la oameni, vine in forme variate. Desi ce e mai bun dintr-o rasa poate fi scos la iveala in functie de timpul si efortul depus de catre stapan in educarea cainelui, exista realitati fixe atunci cand vine vorba de inteligenta nativa a fiecarei rase.
Daca rasa este una cu specific de vanatoare, ciobanesc, de retriever, foarte probabil cainele va fi rapid, dornic sa munceasca, sa faca miscare si sa-ti faca pe plac. Daca rasa este una de paza, sau un caine de urma, poate fi un caine usor de distras si putin dezordonat.
Cu toate acestea, chiar daca unele rase sunt mai agile decat altele – unii ar putea sa considere asta “inteligenta” – dresorii spun ca orice caine poate invata comenzi simple, precum “sezi!”, sau “culcat!”. Este doar o problema de timp pana invata.
Cheia unui bun dresaj de baza este sa stii ce fel de caine ai, care sunt punctele forte ale rasei si cum sa-l motivezi.
Insa trebuie retinut ca cei mai inteligenti caini adesea nu sunt si cei mai buni caini de companie, potrivit dresorilor si veterinarilor. Treaba stapanului este de a identifica o rasa care se potriveste stilului sau de viata si concentrarea pe scoaterea in evidenta a calitatilor rasei de caini alese.
Top rase considerate caini inteligenti:
Universitatea British Columbia a facut un studiu la care au participat 110 rase de caini si mai mult de 200 de arbitri profesionisti in dresaj. Notarea fiecarei rase s-a bazat pe criterii de munca, ascultare si supunere.
Cainii din fruntea clasamentului au asimilat comenzile in mai putin de cinci repetari si le-au indeplinit in 95% din cazuri sau mai bine:
2. Pudel: Exceptional de activ si destept. Creascut pentru a recupera obiecte din apa. Versiunea miniaturala a rasei a fost folosita pentru gasirea trufelor in paduri.
3. Ciobanesc German: Cainele politist, de paza si militar, dar si un iubitor familist si companion.
4. Golden Retriever: Inteligent si mereu doritor sa faca pe plac. Crescut pentru a fi un partener de vanatoare. Ideal ca si ghid si suport in operatiuni de cautare si salvare.
5. Doberman Pinscher: Cunoscut pentru energie si viteza. Crescut pentru a fi un bun paznic, un bun caine poilitist si un caine de razboi.
6. Ciobanesc de Shetland: “Sheltie” -ul este un Collie in miniatura. O rasa de munca foarte inteligenta, ce exceleaza in manatul turmelor.
7. Labrador Retriever: Un caine ideal pentru sporturi si viata de familie. Bland si inteligent.
8. Papillon: Un caine vesel, alert, care nu este timid sau agresiv. Cunoscut sub numele de “Spaniel Pitic” in secolele 16 si 17, ating o inaltime de 18 – 20 cm.
9. Rottweiler: Robust si puternic, cainele din aceasta rasa este foarte fericit atunci cand are de munca. Potrivit ca si caine de politie, caine de turma, caine de terapie. Este un caine competitiv si un partener devotat.
10. Caine de cireada Australian: Cel mai fericit caine atunci cand face o munca precum manatul turmelor, teste de obedienta sau de agilitate. Energetic si inteligent.
Ai putea crede ca un caine ce exceleaza in inteligenta va face intotdeauna ceea ce ii spui tu sa faca. Insa treaba nu sta chiar asa.
Un Doberman se va plictisi si-ti va distruge canapeaua si bibelourile de prin casa, daca stai plecat din casa mai mult de 8 – 10 ore pe zi, pe cand unui Bulldog Englez s-ar putea sa-i ia 8 ore ca sa-si dea seama ca ai plecat. Cand te intorci acasa, mobilierul si vazele Ming cor fi intacte.
Un caine din rasa Border Collie este crescut sa munceasca toata ziua, asa ca daca nu are posibilitatea de a-si ocupa timpul sau de a face exercitii, se va simti foarte deprimat. Va refula prin distrugerea de lucruri, fuga de acasa, agresivitate fata de copii.
Sa ai un caine destept e ca si cum ai un copil destept: mereu pune cate ceva la cale si va intra in bucluc daca se va plictisi.
Spre exemplu, un Beagle – rasa ce puncteaza foarte putin la capitolul supunere – este un caine perfect pe langa copii, deoarece nu se supara (sau nu-si aminteste) cand copiii il trag de urechi.
Veterinarii sfatuiesc pe cei ce doresc sa-si aleaga un caine, sa compare in primul rand nivelul lor de energie cu cel al rasei dorite: “Sunt eu genul care sa fac miscare cateva ore pe zi? Cat timp sunt dispus sa investesc in dresajul cainelui?” Trebuie notat aici ca, pe cat de plin de energie este cainele, pe atat de mult dresaj are nevoie. Specialistii spun ca multi au prejudecata “inteligent este mai bun, deci asta vreau”. Ceea ce ar trebui sa-si doreasca este nu caini inteligenti, ci caini ascultatori.
Poti invata un caine mai putin destept trucuri noi?
Cainele tau pare insensibil la comenzile tale? Se prea poate ca rasa pe care o ai sa fie mai independenta din fire, sau nu foarte nerabdatoare sa-i faca pe plac stapanului. Dresajul va necesita mai multa rabdare si tipul potrivit de motivare, fie ca e lauda, mangaiatul sau tratatiile.
Pentru rase, instinctele fac diferenta. Insa pentru notiunile de baza – “stai!”, “sezi!”, “culcat!” – toti cainii invata la fel de repede. Cu tehnica potrivita, diferenta poate fi foarte mica.
Cainele de cireada Australian, spre exemplu, iubeste sa fie mangaiat. Un Jack Russell Terrier – o rasa plina de energie, care nu apare pe lista “desteptilor” – trebuie sa fie rasplatit cu o tratatie, altfel isi pierde interesul pentru a invata. O simpla mangaiere nu ajuta.
Beagle -ul, o rasa crescuta sa munceasca independent, probabil are nevoie de mai mult timp de dresaj. Si Bulldog -ul, care se claseaza sub medie la testele de obedienta, poate invata rapid, atata timp cat nu se simte fortat sau pedepsit.
Iata codasii pe lista cainilor inteligenti. Acestor caini le-au fost repetate comenzile de 80 – 100 de ori, pana sa le asculte in 25% dintre cazuri sau mai putin.
1. Shih Tzu
2. Bassett hound
3. Mastiff / Beagle (egalitate)
4. Pekinez
5. Bloodhound
6. Borzoi
7. Chow Chow
8. Bulldog
9. Basenji
10. Ogar Afgan (cel mai neascultator)
Insa, concluzia de final este ca nu trebuie sa categorizam cainii drept destepti sau mai putin destepti, pentru ca e prea “simplist”. Dresajul pozitiv si compatibil cu rasa face minuni cu orice rasa. Cu cat stapanul devine un mai bun dresor, cu-atat si cainele devine mai destept.
Comments are closed.