Cand esti pregatit sa ai un catel
E un fapt dovedit ca un catel care nu sta linistit niciun moment ne ofera multa dragoste. Ne face sa avem un scop si o senzatie de implinire. Dar stiai ca un animal de companie iti poate imbunatati imunitatea, scade presiunea arteriala si reduce starile de anxietate si depresie? Daca esti pregatit sa ai un catel, iata ce trebuie sa stii de la adoptie si dresaj pana la protejarea lui.
Inainte de adoptie: Cunoaste-te pe tine insuti
Inainte sa adopti un catel, fa tot ce-ti sta in putinta pentru a te cunoaste putin mai mult. De ce vrei un catel? Ai timpul, spatiul si puterea financiara necesara pentru a-l intretine si a-i oferi atentie? Ce rasa vrei? Raspunde la aceste intrebari inainte sa incepi sa cauti un catel, pentru ca o data ce ai inceput sa cauti, o sa te intorci cu un catel acasa. Aceasta decizie trebuie sa fie pe viata.
Sfaturi referitoare la adoptia unui catel
Cand cauti sa adopti, ai de unde alege: adaposturi de animale, crescatori, organizatii care se ocupa cu salvarea animalelor, ecarisaj. Din cauza ca exista milioane de catei fara o casa, o idee minunata ar fi sa adopti de la la un adapost, organizatie, ecarisaj. Daca vrei sa adopti de la un crescator, viziteaza mai intai locul unde sunt crescuti, si sa vezi parintii si fratii catelului, pentru a te asigura ca e rasa pura, daca asta cauti.
Pregatirea pentru a avea un catel in casa
O sa ai nevoie de cateva lucruri inainte de a aduca catelul acasa: mancare, lesa, zgarda cu numarul tau de telefon si pe cel al veterinarului; boluri pentru mancare si apa; un loc unde sa doarma catelul, perii pentru perierea catelului; jucarii pentru rontait.
Este catelul in siguranta in casa ta?
Ca si copiii, cateii exploreaza folosind gura. Pentru a-i tine in siguranta, trebuie sa urmezi niste reguli de siguranta: obiectele usor casabile si firele electrice ar trebui puse la o distanta unde catelul nu le poate ajunge, tine inchise frestrele aflate la o inaltime la care catelul poate ajunge. Tine intr-o debara toate substantele nocive (produse de curatat, de masina etc.) si pastilele. Daca ati aruncat la gunoi ceva care ar putea rani catelul, ar fi mai bine sa fie depozitat intr-un cos de gunoi inalt si cu capac pe care catelul nu-l poate deschide usor.
Au intr-adevar cateii nevoie de mancare potrivita varstei?
Da, cateii in crestere au nevoie de mai multe proteine si calorii decat un caine adult. Iar cei cu botul considerabil mai mic si cu maxilare mai putin puternice au nevoie de hrana mai moale. Nu uitati sa ii puneti regulat apa proaspata.
De cata hrana are nevoie un catel?
Cainii sunt devoratori de mancare si vor manca oricata hrana le este lasata la dispozitie, de aceea trebuie sa li se dea portii regulate. Cantitatea de care au nevoie, depinde de rasa, dar tineti minte ca unii au nevoie de mai multa altii de mai putina decat este recomandat.
Patutul si cusca cainelui
Cateii pot dormi intre 14 si 20 de ore pe zi, asa ca este important sa aiba un loc comfortabil pentru a se odihni. Pentru a se apropia de noii stapani, este recomandat ca la inceput, catelul sa doarma in camera lor, fie in pat, fie in cusca, insa in camera. Cateii nu s-au nascut pentru a dormi in custi, asa ca incercati sa o folositi cat mai putin, daca aveti una de calatorii.
Inauntru sau afara?
Trebuie sa decideti daca veti tine catelul afara sau in casa. Cainii sunt animale de haita, asa ca se vor simti cel mai comfortabil cu aceasta – dumneavoastra in cazul acesta.
Daca tineti catelul afara des, faceti aceasta schimbare treptat, si faceti-va timp pentru joaca si plimbari. O curte imprejmuita este vitala pentru siguranta catelului. De asemenea asigurati-va ca aveti un loc uscat si ferit, special pentru catel. Nu uitati sa ii lasati apa prospata.
Primele zile in noua casa
Primele zile ale catelului intr-un loc nou sunt infricosatoare, asa ca oferiti-le multa afectiune si atentie. Jucati-va des, si duceti patutul lui in camera unde stati seara, pentru a fi aproape de dumneavoastra. Dupa ce se acomodeaza cu casa, faceti o prima vizita la veterinar.
Cum sa invatati catelul sa nu faca dezordine in casa
Cateii au intentia de a face dezordine sau a murdari locul unde locuiesc, asa ca va trebui sa il invatati anumite lucruri. Doua semne ca vrea sa isi faca nevoile: miroase podeaua pentru a gasi un loc potrivit si/sau alearga frenetic. Cand observati aceste lucruri la catel, duceti-l afara sau asezati-l pe un ziar sau duceti-l la baie. Dupa ce catelul si-a facut nevoia in locul destinat pentru aceasta, oferiti-i o recompensa. Catelusii isi fac nevoile cam la doua ore, asa ca asteptati-va la mici accidente.
Supunerea si dresajul
Este recomandat sa va duceti catelul la ore de supunere. Chiar daca il puteti antrena dumneavoastra, catelul va invata sa se descurce in situatii de criza. Cu putin timp, bunavointa si rabdare va puteti dresa cainele zgomotos si agitat sa aiba un comportament disciplinat.
Importanta jocurilor
Pentru catei, joaca este distractiva! Dedicand timp zilnic catelului pentru joaca il veti ajuta in mai multe feluri: isi elibereaza energia, isi exploateaza firea curioasa, capata coordonare in miscare si se apropie de dumnevoastra. Cand folositi jucarii pentru joaca, nu le folositi pe post de lesa, sau orice altceva care ar putea face catelul sa asocieze jucaria cu un obiect care nu ii place.
Comments are closed.